Image Alt

Priprava laboratorijske vode

  /  Priprava laboratorijske vode

Zanesljiva in visokokakovostna laboratorijska voda je ključna za praktično vse laboratorije – tako farmacevtske, ki delujejo v strogih pogojih GLP (good laboratory practice), kot tudi za raziskovalne, akademske, industrijske in klinične laboratorije. Laboratorijsko vodo razdelimo na 3 tipe, ki se med seboj razlikujejo po vsebnosti partikulatov, ionov, organskih snovi in bakterij.

 
 

Voda tipa 3 se uporablja za manj občutljive aplikacije, kot npr. splakovanje steklovine, uporablja pa se tudi za kopeli in avtoklave.

 

Voda tipa 2 se uporablja v večini splošnih aplikacij, kot so priprava pufrov, reagentov, pH raztopin in medijev za mikrobiološke kulture. Voda tipa 2 je ustrezna tudi za napajanje kliničnih analizatorjev.

 

Vodo tipa 1 oz. ultračisto vodo pripravimo z dodatnimi čistilnimi postopki iz vode tipa 3 ali 2. Ultračisto vodo, katere sinonim je tudi »Milli-Q« voda, uporabljamo za občutljive laboratorijske aplikacije, torej za pripravo mobilnih faz za tekočinsko kromatografijo, za redčenje vzorcev za tekočinsko in plinsko kromatografijo ter masno spektrometrijo, za pripravo pufrov in medijev za sesalske celične kulture in za pripravo reagentov v molekularni biologiji.

KONTAMINANTAPARAMETER IN ENOTATIP 3TIP 2TIP 1
ioniupornost (MΩ●cm @ 25°C)>0,05>1,0>18,0
organske snoviTOC (ppb)<200<50<10
pirogeni(EU/mL)<0,03
partikulatipartikulati >0,2 µm (enota/mL)<1
koloidisilika (ppb)<1000<10<10
bakterijebakterije (cfu/mL)<1000<100<1

V Labtimu smo od leta 2014 ekskluzivni distributerji za sisteme za pripravo laboratorijske vode vodilnega svetovnega proizvajalca Merck Millipore, ki je pionir na tem področju. Naše poslanstvo je ponuditi najustreznejšo in hkrati cenovno ugodno rešitev, prilagojeno zahtevam in potrebam stranke. Izbirate lahko med številnimi sistemi za pripravo čiste in ultračiste vode in dodatki, kot so točilne ročke, končni filtri, vodni senzor…

Imamo močno in usposobljeno ekipo servisnih inženirjev, ki deluje že od zgodnjih 90. let, ko je bil v Sloveniji nameščen prvi sistem za pripravo laboratorijske vode Merck Millipore. Nudimo vzdrževanje, strokovno podporo, kvalifikacije in validacije, ki so potrebni za dokazovanje skladnosti.