Elementna analiza

Elementna analiza je instrumentalna tehnika, del analizne kemije, s katero ugotavljamo sestavo preiskovanega vzorca po kemijskih elementih, tako kvalitativno, kot kvantitativno.

Klasična metoda, ki temelji na sežigu vzorca pri visoki temperaturi (do 1200° C) v kisikovi atmosferi, je najnatančnejša metoda za določanje lahkih elementov C, H, N in S, saj določa koncentracije elementov v območju koncentracije µg/kg (ppb).

Količina kisika (O) se določa po metodi sežiga vzorca v atmosferi z inertnim plinom, brez kisika – piroliza.

Analizatorji so namenjeni analitiki trdnih in tekočih vzorcev v razponu mase od nekaj sto mikrogramov do pet gramov.

Področja uporabe:

  • kmetijstvo in okolje: določanje hranljivosti prsti oziroma razmerja C:N
  • analitika vode: določanje TC, TOC, TIC, NPOC ter TNb v čisti, pitni, površinski in obremenjeni vodi
  • živilska industrija: določanje celokupnega dušika in vsebnost proteinov
  • kovinska industrija in livarsto: kontrola kakovosti surovin, sestava zlitin
  • analitika energentov: določanje čistosti energenta
  • farmacija in kemija: določanje sestave čistih spjin, kontrola kakovosti in čistote

Izdelki

Scroll to Top