FTIR spektroskopija

FTIR (Fourerovo Transformirana IR svetloba) je merska metoda, ki s posebnim instrumentom posname infrardeči spekter vzorca. Infrardečo svetlobo se vodi skozi interferometer in nato skozi vzorec (ali obratno).

Najbolj pogost tip interferometra v uporabi danes je Michelsonov interferometer. S premikanjem enega izmed zrcal se spreminja optična pot enega izmed žarkov. Intenziteta svetlobe na detektorju se s premikanjem zrcala spreminja zaradi konstruktivne ali destruktivne interference obeh žarkov. Graf intenzitete svetlobe v odvisnosti od razlike optične poti žarkov imenujemo interferogram. Ta je osnovna meritev metode FTIR, iz katere dobimo več informacij kot pri klasični IR spektroskopiji. Spekter vzorca izračunamo s Fourierovo transformacijo interferograma.

ftir
ftir2

FTIR spektroskopija je sekundarna laboratorijska metoda, s pomočjo katere določamo maščobe, proteine, suhe snovi, sladkor v vzorcih ter druge parametre. Podjetje Labtim ponuja kvalitetne instrumente za analizo teh snovi v mleku in mlečnih izdelkih.

Izdelki

Scroll to Top